Coronavirus i SA: O lo'o loka le atunu'u pe a fa'aauau pea ona tula'i mai fa'ama'i

I ni nai aso, e ono feagai tagata Aferika i Saute ma se loka a le atunuʻu pe a fai o loʻo faʻateleina le numera o faʻamaʻi pipisi o le coronavirus.

O le atugaluga o le ono tele atu o faʻamaʻi pipisi i totonu o nuʻu e leʻi iloa ona o le auala e faia ai suʻega mo le siama.O Aferika i Saute e mafai ona auai i le pei o Italia ma Farani pe a fai o faiga na otooto mai e le Peresetene Cyril Ramaphosa e le taofia ai le siʻitia o faʻamaʻi.I le Aso Faraile na faasilasila mai ai e le Minisita o le Soifua Maloloina Zweli Mkhize e 202 Aferika i Saute na aafia, o se oso o le 52 mai le aso na muamua atu.

"E toeititi lava faaluaina le numera o le aso talu ai ma o loʻo faʻaalia ai le faʻatupulaia o faʻamaʻi," o le tala lea a Polofesa Alex van den Heever, o le taʻitaʻifono o pulega faʻalapotopotoga ma pulega suʻesuʻega i le Wits School of Governance."O le faʻafitauli o le faʻaituau i le faiga o suʻega, ona ua latou faʻaliliu ese tagata pe a latou le fetaui ma tulaga.Ou te talitonu o se mea sese matuia lena o le faamasinoga ma o loʻo tatou faʻapupulaina mata i ni faʻamaʻi pipisi i totonu o nuʻu."

Fai mai Saina, Van den Heever, na amata a latou loka tetele ina ua latou vaaia le televave o le faʻateleina o le va o le 400 ma le 500 mataupu fou i le aso.

"Ma e mafai ona tatou, faʻalagolago i a tatou lava numera, e fa aso mai lena mea," o le tala lea a Van den Heever.

"Ae afai matou te vaʻai i faʻamaʻi pipisi i totonu o nuʻu o le 100 i le 200 i le aso, atonu e tatau ona matou faʻalauteleina le auala e puipuia ai."

Bruce Mellado, polofesa o le fisiki i le Iunivesite o Wits ma se saienitisi sinia i iThemba LABS, ma lana 'au o loʻo suʻesuʻeina faʻamatalaga tetele e malamalama ai i le lalolagi atoa ma le SA i le faʻasalalauina o le coronavirus.

“O le itu pito i lalo o le tulaga e matua’i matuiā lava.O le faʻasalalauina o le siama o le a faʻaauau pea pe a le gauai tagata i fautuaga a le malo.O le faʻafitauli iinei, afai e le faʻaaloalo le faitau aofaʻi o fautuaga a le malo, o le a sosolo le siama ma faʻateleina, ”o le tala lea a Mellado.

“E leai se fesili e uiga i ai.O fuainumera e matua manino lava.Ma e oʻo lava i atunuʻu o loʻo i ai ni tulaga faʻatatau, o le sosolo e matua televave. ”

E oʻo mai lenei mea ina ua faʻamaonia e le toʻalima tagata na auai i se lotu i le Free State i le siama.O le toalima o tagata tafafao maimoa, ae o loʻo sauni le Matagaluega o le Soifua Maloloina e suʻe le toetoe 600 tagata.E oʻo mai i le taimi nei, fai mai Van den Heever o faiga na faʻalauiloaina e lelei i le puipuia o le sosolo o le siama, e aofia ai le tapunia o aʻoga ma iunivesite.O tamaiti aʻoga sa vaʻaia i aso ua mavae o loʻo avea ma avetaʻavale o faʻamaʻi pipisi.

Ae a o fai mai Mkhize e iai le avanoa e i le va o le 60% i le 70% o Aferika i Saute o le a aʻafia i le coronavirus, na faʻailoa e Van den Heever e faʻapea o le a tupu lenei mea pe a leai ni faiga e faia e foia ai le faʻamaʻi.

Fai mai le sooupu a le Matagaluega o le Soifua Maloloina Popo Maja, afai e tupu se loka a le atunuu, o le a faalauiloa e Mkhize poo le peresitene.

"O loʻo taʻitaʻia i matou i le faʻamatalaga o mataupu e pei ona i ai i totonu o le International Health Regulations i le iunite a le World Health Organization," o le tala lea a Maja.

Ae afai e faʻatupulaʻia le numera o faʻamaʻi pipisi i totonu o nuʻu, o lona uiga e tatau ona faʻamaonia le faʻamaʻi o le siama.E mafai ona avea ma taxi, ma o lona uiga e ono tapunia foi taxi, e oo lava i le faia o poloka e faamalosia ai le faasaina, o le tala lea a Van den Heever.

E ui o le popolega o le a faʻaauau pea ona aʻe le maualuga o faʻamaʻi pipisi, o loʻo lapataia e le au fai pisinisi o loʻo i ai le tamaoaiga i se samala, aemaise lava i lalo o le loka.

"O taunuuga o faiga e foia ai le coronavirus e mautinoa lava e i ai se aafiaga taua, leaga i le SA," o le tala lea a Dr Sean Muller, o se faiaoga sinia i le Iunivesite o Johannesburg's aoga o le tamaoaiga.

"O tapulaʻa o femalagaaiga o le a afaina ai le turisi ma fale talimalo, ae o faiga faʻaagafesootai o le a afaina ai le pisinisi auaunaga aemaise lava."

“O na a’afiaga leaga o le a i’u mai ai, e i ai se aafiaga le lelei i isi vaega o le tamaoaiga (e aofia ai ma le tulaga le aloaia) e ala i le fa’aitiitia o totogi ma tupe maua.O atina'e o le lalolagi ua uma ona a'afia ai kamupani o lo'o lisiina ma e ono iai ni a'afiaga i le vaega tau tupe.

"Ae peitaʻi, o se tulaga e leʻi tupu muamua pe faʻafefea ona aʻafia ai pisinisi i le lotoifale ma le lalolagi faʻatapulaʻaina pisinisi ma tagata faigaluega e le o manino.""Talu ai tatou te leʻi maua lava se manatu manino pe faʻafefea ona faʻatupuina le tulaga o le soifua maloloina lautele, e leai se auala e maua mai ai ma faʻamoemoeina faʻatatau o le tele o le aʻafiaga."

O le loka e faʻaalia ai faʻalavelave, o le tala lea a Muller.“O le lokaina o le a matua faʻateleina ai aʻafiaga leaga.Afai e a'afia ai le gaosiga ma le tu'uina atu o oloa fa'avae e ono fa'atupu ai fo'i le fa'aletonu o le soifuaga lautele.

"E manaʻomia e le malo ona matua faʻaeteete i le faapaleniina o faiga e puipuia ai le sosolo o faʻamaʻi ma aʻafiaga leaga tau tamaoaiga ma agafesootai o na faiga."Na ioe Dr Kenneth Creamer, o se tama fai pisinisi mai le Iunivesite o Wits.

"O le coronavirus o loʻo avea ma faʻamataʻu moni i se tamaoaiga o Aferika i Saute lea ua oʻo i le maualalo o le tuputupu aʻe ma le maualuga o le mativa ma le leai o se galuega."

"E manaʻomia ona faapaleni le manaʻoga faʻafomaʻi o le taumafai e faʻagesegese le sosolo o le coronavirus, faʻatasi ai ma le taua o le tamaoaiga o le taumafai e faʻaauau pea a tatou pisinisi ma tausia ia lava tulaga o fefaʻatauaʻiga, fefaʻatauaʻiga ma totogi, o le toto ola o gaioiga tau tamaoaiga."

O le tagata poto i le tamaoaiga o Lumkile Mondi na talitonu e faitau afe tagata Aferika i Saute e ono feagai ma le leai o ni galuega."O le tamaoaiga o le SA o loʻo feagai ma suiga faʻavae, faʻatekonolosi ma faʻafesoʻotaʻi tagata o le a faʻaitiitia pe a uma le faʻalavelave.O se avanoa mo tagata faʻatau oloa, e aofia ai penisini e oso atu i auaunaga a le tagata lava ia e faʻaumatia ai le faitau afe o galuega i le faagasologa, ”o le tala lea a Mondi, o se faiaoga sinia i le aoga o le tamaoaiga ma pisinisi faasaienisi i Wits.

“O le a fa'aavanoaina fo'i le ala mo fa'afiafiaga fou i luga o le initaneti po'o luga o lau TV mai le nofoa po'o le moega.SA leai ni galuega o le a i luga ole 30s pe a uma le faʻalavelave ma o le a ese le tamaoaiga.O se loka ma se tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi e manaʻomia e faʻatapulaʻa ai le maumau o le ola.Peita'i o le a'afiaga o le tamaoaiga o le a fa'alolotoina ai le pa'u o le tamaoaiga ma fa'aloloto ai le leai o ni galuega ma le mativa.

"E manaʻomia e le malo ona faia se sao sili atu i le tamaoaiga ma nono mai ia Roosevelt i le taimi o le Paʻu Tele o le Tamaoaiga e avea o se tagata faigaluega o le auala mulimuli e lagolago ai tupe maua ma meaʻai."

I le taimi nei, fai mai Dr Nic Spaull, o se tagata suʻesuʻe sinia i le matagaluega o le tamaoaiga i le Iunivesite o Stellenbosch, a o muimuiga o tamaiti aoga ma tamaiti aʻoga e tatau ona toe fai le tausaga pe a fai o le faʻamaʻi sosolo atu i SA e mamao ese, atonu o le a le tatalaina aʻoga pe a uma. Eseta e pei ona faamoemoeina.

“Ou te manatu e le mafai ona toe faia e tamaiti uma le tausaga.E tutusa lava ma le fai atu o tamaiti uma e tasi le tausaga e matutua ai mo vasega taitasi ma o le a leai se avanoa mo tamaiti aoga ulufale mai.“Ou te manatu o le fesili tele i le taimi nei o le a le umi o le a tapunia ai aoga.Fai mai le faifeau seia maeʻa le Eseta ae ou te leʻi vaʻai i aʻoga toe tatalaina aʻo leʻi oʻo i le faaiuga o Aperila poʻo Me.

“O lona uiga e mana’omia ona fai ni fuafuaga i le auala e maua ai meaai a le fanau, ona o le 9 miliona o tamaiti o lo’o fa’alagolago i taumafa a le a’oga fua.E faʻafefea ona tatou faʻaogaina lena taimi e aʻoaʻo ai faiaoga i le mamao ma le auala e faʻamautinoa ai e mafai lava e tamaiti ona aʻoaʻoina e tusa lava pe i ai i le fale.

A'oga tuma'oti ma a'oga e totogi pili atonu o le a le afaina e pei o a'oga e leai ni pili."E mafua ona o loʻo sili atu le initaneti fesoʻotaʻiga i fale o tamaiti aʻoga ma o na aʻoga e ono faia foi ni fuafuaga faʻafuaseʻi ma aʻoaʻoga mamao e ala i Zoom/Skype/Google Hangouts ma isi," o le tala lea a Spaull.


Taimi meli: Me-20-2020